Павлова: Ще обжалваме, ако съдът обяви за незаконна цената на винетките

ОFFNews 15 юни 2016 в 21:04 3617 2

"Правителството ще обжалва евентуално решение на съда за незаконосъобразност на повишаването цените на винетките", заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, след като днес Върховната административна прокуратура обяви, че тарифата за новите цени на винетките е незаконна и трябва да бъде отменена.

"Решението по това дело предстои да излезе на 14 юли. Дотогава делото не е предрешено. Това дело и тази жалба не е по цената и ценообразуването на винетните стикери. Обжалването касае процедурата по приемане на постановлението, а не по ценообразуването. Ако постановлението е незаконосъобразно, ние, разбира се, ще обжалваме на тричленка, защото процедурата считаме, че е проведена законосъобразно", допълни тя.

Според държавното обвинение предложението за промяна в цената на винетните стикери трябва да бъде направено от министрите на финансите и регионалното развитие, както е указано в Закона за пътищата. "Предложението до МС за изменение на Тарифата не е изготвено съвместно от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, а еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството", се посочва в становището на прокуратурата.

От държавното обвинение предоставят като довод и факта, че проектът за новата цена на винетките не е публикуван за обществено обсъждане, което е в противоречие със Закона за нормативните актове (ЗНА) и Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Отсъстват и мотиви.

Според държавното обвинение процедурата по приемане на Тарифата е нарушена, което не защитава обществения интерес и това нарушение се определя като съществено. Освен това не е спазено и изискването регионалният министър да е съгласувал промените с органите, които са свързани с приложението и контролирането на нормативния акт като Министерството на финансите, МВР, Транспортното министерство и други ведомства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови