Първото дело на Европейската прокуратура е за подкуп във фонд 'Земеделие'

OFFNews 20 януари 2022 в 13:15 2739 0

Специализираният наказателен съд в София е дал ход на първото дело на Европейската прокуратура. Подсъдим по него е главен експерт от Държавен фонд "Земеделие" с инициали Т.Д., който е в ареста от началото на септември 2021 г., съобщават от ведомството на Лаура Кьовеши.

Експертът е обвинен, че е получил подкуп от земеделския производител и собственик на агрофирма И.Г. Човекът е кандидатствал за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014-2020 г., която в нашата страна се управлява от ДФЗ.

Земеделецът е трябвало да получи евросредствата през декември 2020 г., но това не се е случило. През февруари 2021 г. той  започнал да търси помощ за получаването на субсидията и негов приятел го свързал с обвиняемия. На последвалата среща експертът му поискал подкуп от 5000 лв., за да повлияе на колегите си да разрешат плащанията.

И.Г. платил подкупа и получил общо почти 600 000 лв. по европейската програма чрез ДФЗ. Платил и още 5000 лв., за да не се извършват по-нататъшни проверки по неговия случай, или, ако бъдат извършени, да приключат положително за него.

Тогава земеделският производител подал сигнал срещу служителя и в началото на септември той бе задържан с белязаните 5000 лв. рушвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!