Отново ще броят бюлетините за кмет на Поморие

Причината е дело на един от кандидатите за кмет на морската община - Веселин Анестиев

OFFNews 13 ноември 2023 в 13:46 2270 0

Снимка БГНЕС/Антон Станков

10 218 бюлетини от общо 49 секции за избор на кмет на Община Поморие ще бъдат преброени отново, реши днес Бургаският административен съд, предаде БНР. 

Делото е образувано по жалба на един от кандидатите за кмет на морската община Веселин Анестиев. Съдът прие частично исканията му като назначи извършването на съдебно-техническа и графологична експертизи, но отхвърли това за преглеждането на три видеозаписа и разпит на един човек.

Кандидатурата на Веселин Анестиев за кмет на Поморие бе подкрепена от "Земеделски народен съюз", "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ". Изборите в бургаския град обаче бяха спечелени от Иван Алексиев, издигнат от ГЕРБ, с 50,77% от гласове. Анестиев получи 37,70%.

Веселин Анестиев е оспорил проведения вот за кмет на Поморие, тъй като е на мнение, че има нарушения на процесуалния и материалния закон, касаещи неподписването на единия от протоколите – изписването само на имената на председател, зам.-председател, секретар и членове на СИК. Той също така има съмнения, че по отношение на част от бюлетините за единия от кандидатите са се считали за валидни, а за останалите за невалидни.

Адвокатът на Анестиев е посочил по време на заседанието, че има конкретни данни за извършени нарушения в три секционни избирателни комисии (СИК) в селата Габерово и Горица.

"За съжаление, съдът не ни допусна преглед на видеоматериалите, от които щеше да се установи по безспорен начин, че са налице множество нарушения. В тях видях действия, които не са съвместими със закона – обръщаха се изцяло кутиите върху разни платнища, маси, разсипваха се бюлетини по пода. Бяха събирани дори от нечленове на Секционните избирателни комисии. Брояха се от всеки един от членовете, което е абсолютно недопустимо. Не се представяха пред камера, имаше изключване на камери", каза Анестиев.

Той посочи, че ако недействителните бюлетини в страната са около 15%, то в община Поморие са 22%.

Председателят на Общинската избирателна комисия в Поморие Кольо Николов на свой ред твърди, че не са извършени нарушения и всички протоколи са приети без корекции в изчислителния център на ЦИК. По думите му секционните избирателни комисии са си свършили работата.

Според него с това решение на съда днес само се харчат време и средства и се изземва функцията на Секционните комисии и на Общинската избирателна комисия. "Излиза така, че ние трябва да произвеждаме избори с помощта на експерти, а не с помощта на Секционни комисии“, каза той.

Следващото заседание е насрочено за 17 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика