От болницата в Раднево са източени 200 000 лева

OFFNews 24 февруари 2020 в 18:39 2188 0

Управителката на болницата в Раднево д-р Мая Узунова-Конова и двама от подчинените й - служебен шофьор и началник "Личен състав", са обвинени в пране на пари и в присвояване на средства в особено големи размери, съобщиха от прокуратурата в Стара Загора.

В неделя тримата бяха арестувани с мярка "задържане под стража", а под "домашен арест" е напусналата преди седмица болницата главна счетоводителка. Тя е обвинена в неправомерно присвояване на пари. 

От месеци лекарите и медицинските сестри не са получавали заплати.

В същото време четирима от администрацията - началник "Личен състав", шофьор, главен счетоводител и директор, са се разписвали под многократно надхвърлящи обичайните заплати суми - около 5000 лв на месец.

До момента са установени 97 граждански договори с 10 лица, с които е източвано здравното заведение. По този начин са "изпрани" над 83 хиляди лева. Повечето от хората на такъв договор не са знаели, че са получавали хонорари от болницата. 

Според прокуратурата шофьорът и началникът на "Личен състав" са "изпрали" над 190 000 лв. С тези пари са купени апартамент, две коли и златни накити, които са иззети от разследващите. 

Документираните престъпления са за периода от април 2018 г. до декември 2019 г. От Община Раднево твърдят, че за това време са получавали фалшиви или непълни отчети. Болницата има 1,3 млн. лева задължения.

Два сигнала до прокуратурата и ДАНС бяха пуснати на 13 февруари - от кмета на Раднево д-р Теньо Тенев и от председателя на местния парламент д-р Румен Йонков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови