Оставиха в ареста собственици на фирма за трюфели, обвинени в ДДС измама

Диана Варникова 16 декември 2022 в 11:18 1253 0

Съдебната палата в Пловдив, където се намира и Апелативният съд.

Снимка Сайтът на съда

Съдебната палата в Пловдив, където се намира и Апелативният съд.

Пловдивският Апелативен съд остави в ареста двама жители на Пазарджик - собственик и управител на фирма за трюфели с инициали В. Д. и И. Л., които са обвинени в участие в организирана престъпна група и пране на пари.

Така съдебният състав потвърждава определението на Окръжния съд в Пазарджик от миналата седмица. В него той приема, че има достатъчно доказателства, за да се обоснове предположение, че двамата са съпричастни към престъпната група, създадена за извършване на престъпления против данъчната и финансова системи при търговия с трюфели и гъби в страната. Според съда второто обвинение - за пране на пари, е некоректно и не се подкрепя от доказателствата по делото, но обосноваността на първото е достатъчна за задържането им под стража.

Адвокатите на обвиняемите настояваха за по-лека мярка за неотклонение, но съдът прецени, че при такава би имало опасност всеки от двамата да извърши престъпление във връзка, като окаже въздействие на свидетели, на чиито показания се основава повдигнатото им обвинение. Част от свидетелите са зависими от обвиняемите, тъй като последните са техни работодатели, аргументират се от съда.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.

В. Д. и И. Л. са обвинени за това, че от 1-ви до 5 декември 2022 г. в Пазарджик, в съучастие като извършители и в условията на продължавано престъпление, са извършили три финансови операции и сделки с имущества на търговско дружество на обща стойност 1 000 000 лева, за които са знаели, че са придобити чрез престъпление или друго обществено деяние. За горепосочения период престъпното сдружение е функционирало като е използвало контролирани търговски дружества с профил на „липсващ търговец“ и „буфер“, чрез които по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери. С цел упражняване на пряк контрол върху използваните за данъчната измама дружества организаторът И.Л. е бил назначаван за мениджър в тях. В.Д. е заемал по-ниско йерархично ниво. Той е бил вписан като собственик и управител на част от други буферни дружества.

Предстои привличане към наказателна отговорност и на А.У., който е осъществявал идентична дейност с тази на В.Д.

Под ръководството на Окръжна прокуратура–Пазарджик до момента са извършени над 20 претърсвания и изземвания, над 50 разпита на свидетели, огледи, назначени са експертизи, иззети са множество счетоводни, транспортни и други търговски документи, компютърни конфигурации, печати, електронни подписи и др. По време на претърсванията е намерена и марихуана в дома на един от свидетелите.

Подробности по случая бяха изнесени миналата седмица на брифинг на прокуратурата в Пловдив, в който участваха Румен Попов, заместник-апелативен прокурор, Албена Кузманова, окръжен прокурор на Пазарджик, и Живко Пенев, заместник-окръжен прокурор на Пазарджик. Действията по разследването продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !