Още невалидни бюлетини изскочиха от изборите в Габровница

Един от свидетелите е признал, че му е оказван натиск

OFFNews 13 ноември 2023 в 17:07 2633 0

бюлетини

Снимка Архив

Как се правят избори в монтанското село Габровница.

Нови невалидни бюлетини от изборите в монтанското село Габровница бяха открити, след като Административният съд разпореди повторно броене на изборните книжа от трите вота в селото.

При броенето беше установено, че в чувала на СИК от вота в Габровница липсват кочаните с неизползваните бюлетини, съобщи БНТ.

От записа при първото броене в секция №122900064 става ясно, че там се намира избраният за кмет на селото Рангел Иванов от "Партия на Зелените". Той е получил 297 гласа. Всъщност резултатът от вота се разбра от самия него. На записа се чува как на Ангелов му звънят по телефона и как той казва по време на броенето на бюлетините:

- Ало, имаме избран кмет на Габровница. Аз съм, ще черпя.

Друг мъж се обръща към член на СИК с думите: "Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат, или ще ги оправиме нещо?"

От записа ясно се вижда, че сред "поправените бюлетини" има и празни, и невалидни. На част от тях жена задрасква и номер на партия, и номер за общински съветник. На други - само едно от двете.

В началото на ноември Районната прокуратура в Монтана разпореди проверка. Наблюдаващият прокурор указа на Областна дирекция на МВР да приложи към материалите по преписката целия видеозапис и да изясни за коя именно избирателна секция той се отнася. Изискана бе информация и документация от ОИК. 

Делото се води по жалби на ПП-ДБ и на "Възраждане", с които те оспорват решението на ОИК за избор на кмет на община Монтана.

Междувременно започна разпит на свидетелите от СИК Габровница и очна ставка между тях. Бяха им показани записи, по които им задават въпроси и жалбоподателите, и ответниците от ОИК.

Докато един от разпитваните свидетели отказваше да отговори на повечето въпроси, вторият призна, че е заплашван в селото и в СИК му е викано и заповядвано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!