Още 5 г. Борислав Сарафов ще е шеф на националното следствие

OFFNews 09 ноември 2022 в 16:03 1157 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно гласува Борислав Сарафов да остане начело на Националната следствена служба за втори мандат. На заседанието не присъства само главният прокурор Иван Гешев заради ангажименти в Полша.

Първият мандат на Сарафов изтича на 18 декември.

Именно Гешев и още трима от колегията го издигнаха за шеф на НСлС за следващите 5 г. Той бе и единствен кандидат за поста.

Борислав Сарафов има 27 г. стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Той започва работа в системата през 1996 г. като следовател в Окръжна следствена служба в София. През 2001 г. става зам. районен прокурор в РП-Сливница, а после – прокурор в ОП-София. От 2007 г. е обвинител в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховната касационна прокуратура. Той е първият ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, избран през 2011 г. от ВСС. Две години по-късно става зам.-главен прокурор, а от 18 декември 2017 г. е директор на НСлС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови