Осъдиха бившия кмет на Хасково за незаконно разрушаване на затвор

OFFNews 10 юли 2023 в 13:10 1469 0

Георги Иванов

Снимка БГНЕС, архив

Георги Иванов

Бившият кмет на Хасково Георги Иванов е осъден заради незаконно разрушаване на сградата на бившия затвор в града, която е паметник на културата с национално значение.

Това съобщи Съдебната палата, цитирана от БТА.

Иванов ще трябва да плати 89 хил. лева. 

Той е осъден с влязла в сила и потвърдена от Върховния касационен съд присъда и по наказателно дело по случая, като сега допълнително трябва да покрие и законната лихва от 27 120 лева.

За изясняването на имуществените претенции на община Хасково по делото са назначени първоначална и повторна оценителна експертиза. Според първоначалната експертиза, стойността на сградата към дата на нейното разрушаване е в размер на 160 036 лева. Съдът кредитира именно заключението на тази експертиза, но тъй като ищецът претендира за сума от 89 000 лева, съдебният състав е приел, че искът следва да бъде уважен до предявения размер заедно с дължимите лихви.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Георги Иванов бе кмет на Хасково за четири мандата от 1999 до 2015 година. Негова бе идеята за построяването на монумента "Света Богородица с Младенеца" на хълма Ямача над града, който впоследствие стана символ на града. По време на управлението му срещу него бяха образувани няколко наказателни дела, но само това за затвора приключи с осъдителна присъда от 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок и 2 г. лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с ръководство, контрол или стопанисване на публично имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика