Оправдан по делото САПАРД осъди прокуратурата за 70 000 лв.

OFFNews 29 юни 2023 в 14:19 1609 0

програма

Снимка Архив

Програмата САПАРД си имаше и агенция.

Един от подсъдимите по делата за измами по САПАРД - бизнесменът Иван Иванов, осъди прокуратурата за обезщетение от 70 000 лв., съобщи "Лекс".

Сагата с програмата започна през 2007 г. и приключи окончателно преди 2 г., след като абсолютната давност за преследване сложи край и на обвиненията към основния подсъдим Марио Николов. А делото се превърна в пример за бавно правосъдие, тъй като продължи 15 г., в които прокуратурата твърдеше, че Марио Николов е ръководил престъпна група. В нея са участвали съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова. Според обвинението чрез документни престъпления групата е източила 14.5 млн. лв. от САПАРД чрез закупуване на стари машини за месопреработка от чужбина на завишени цени, които били представяни за нови и след това Николов и подсъдимите получавали субсидии за тях.

Отделно имаше и дело за пране на пари, което също приключи с оправдателни присъди, а разделянето на материалите в две дела бе сочено от съдилищата като една от причините да няма осъдени.

Иван Иванов бе задържан и обвинен през 2007 г. и присъстваше в делата като собственик на птицекланица "Чубра". Той престоя 9 месеца в ареста, а през 2010 г., когато градският съд чете тежки осъдителни присъди на първа инстанция по делото за източването на парите от САПАРД, той получи 10 г. затвор. След това апелативният съд отмени всички присъди и върна делото на прокуратурата, а то беше прехвърлено в спецсъдилищата, където Иванов и останалите подсъдими бяха оправдани.

Преди 13 г. Иван Иванов първоначално бе осъден и по другото дело и на първа инстанция получи 6 г. затвор, а през 2012 г. апелативният съд отново оправда всички подсъдими. Делото стана емблематично и с това, че прокурор Стойчо Ненков оттегли протест на негов колега пред Върховния касационен съд срещу оправдателните присъди. Въпреки че след това делото бе възобновено, през 2016 г. и то приключи окончателно с оправдаване на подсъдимите. 

Иван Иванов настояваше прокуратурата да бъде осъдена за 300 000 лв. за неимуществени вреди.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика