Олимпи Кътев: Вземат ли двореца Врана от царя, вътре ще се настани олигарх

OFFNews 28 август 2018 в 10:44 8131 1

Снимка бТВ

Ако държавата вземе двореца „Врана” и напъди Царя от неговия дом, скоро там ще бъде резиденция на някои от тези хора, които икономисват от асфалта, или на някой от олигарсите. А мотивът ще бъде, че държавата няма пари да го стопанисва. 

Това каза бившият депутат от НДСВ и екс областен управител на София Олимпи Кътев по бТВ. Софийския градски съд реши на първа инстанция реши, че дворецът „Врана” е собственост на държавата, а не на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

„Във „Врана” всичко беше използвано като чуждо. Беше даден на Съюза на българските писатели, там творяха социалистическата литература. Да сте чули обикновен български гражданин да е ходил и да е ползвал? Сега всеки, който пожелае срещу левче-две, може да го посети и да го види”, посочи Олимпи Кътев.

Не обсъждам решенията на съда – правилни или неправилни, те са взети, допълни той. „Съществува и една независима съдебна инстанция извън България, която решава финално. През септември изтича 5-месечният срок, който съдът в Страсбург даде на българската държава и на наследниците на царското семейство да се споразумеят за тези имоти. Царят подаде ръка преди няколко месеца и каза, че е готов за споразумение”, отбеляза Кътев.

По думите на бившия областен управител, ако не се стигне до споразумение, България може да бъде осъдена за милиони. Той даде пример с делата на гръцкия крал Константин и с румънския крал Михай, чиито имоти са били върнати. 

През 1947 г. отечественофронтовското правителство на Кимон Георгиев одържавява всички частни имоти и вещи на царското семейство. „Къде има в света има държава, която да одържавява държавно имущество? Ако тези дворци, вилици, чинии и чаши са били държавни, защо трябва да се одържавяват”, попита риторично Кътев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови