Окончателно освободиха Червения пират от ареста

OFFNews 19 март 2024 в 13:22 857 0

Червеният пират

Снимка Архив

Илко Захариев- Червеният пират

Илко Захариев, познат като Червения пират, е окончателно освободен от ареста, реши Софийският градски съд. Съдът отхвърли искането на прокуратурата да задържи за постоянно обвиняемия и потвърди определението на Софийския районен съд, като посочи, че е налице вероятност психичното му състояние да е такова, че да не може да носи наказателна отговорност, предаде БНТ.

Обвиняемият да бъде освободен, освен ако не бъде задържан на друго основание, посочи съдебният състав.

Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма със заплахи - до прокуратурата, МВР или други. Адресирал реплики до лица, за които е известно, че са обществено известни, или пък срещу такива, за които се знае, че в последните месеци са публично известни и намират място в публикации и телевизионни предавания.

"Използваният начин може да не е обществено приемлив, но не е достатъчен, за да се приеме, че осъществява престъпление. До подобен извод сочи и използваният изказ. Несвързани изрази и обидни реплики спрямо различни лица. Определената спрямо него мярка трябва да бъде отменена и да не бъде вземана друга", се казва в решението на съда.

Червения пират беше задържан от полицията на първи март. Тогава той съдейства на полицията и направи пълни самопризнания. У него бяха намерени два телефона, в които имало настроени 10 пощенски кутии, от които са изпратени заплахите. Сред тях са писма до съдия Владислава Цариградска, вицепремиера Мария Габриел, министъра на образованието Галин Цоков, директора на СДВР, лица от митниците и прокурори.

По информация на директора на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов Илко Захариев е български гражданин, със скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!