Окончателно: Николай Банев остава в ареста

OFFNews 04 юли 2019 в 20:24 3273 1

Снимка btvnovinite.bg

Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста бизнесмена Николай Банев. Решението е окончателно.

Съдът аргументира днешното си решение така - Банев може да се укрие, да извърши други престъпления или да повлияе върху свидетелите по делото срещу него и съпругата му.

На 26 юни бизнесменът поиска по-лека мярка, тъй като е изчислил, че стои в ареста осем месеца, без да е внесен обвинителен акт. Специализираният наказателен съд обаче не призна срока, в който Николай Банев е бил в ареста във Франция. 

Пред БНР Банев съобщи, че той и неговата съпруга са изпратили писма до правосъдния министър и омбудсмана за лошите условия в килиите.

"Не може в евросъюзническа България хора да се държат в такива условия. Там са нарушени основни човешки права и то на хора, напълно невинни до доказване на противното. Няма въздух, няма светлина, няма слънце, няма топла вода, тоалетната е в стаята с три-четири човека, фините прахови частици са смесени с едри прахови частици, мухъл, влага, цялата флора и фауна е там, на разположение на арестантите. Добре, че хора като нас имат възможност да полежат в тези нечовешки условия, за да могат да мотивират поне част от институциите да си свършат работата“, коментира на 26 юни Николай Банев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови