Официално. Сарафов вече има втори заместник - съдия Елена Каракашева

OFFNews 26 юли 2023 в 16:15 1818 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Съдията от Върховния касационен съд Елена Каракашева беше назначена днес за зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура. Тя ще встъпи на поста на 1 септември, съобщи "Лекс".

Предложението за Каракашева е на и.ф. обвинител №1 Борислав Сарафов. Той дойде лично на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, за да го представи и защити.

"Ако трябва да представя Елена Каракашева, трябва да говоря твърде дълго. Познавам я повече от 20 г., още от Районен съд-Сливница и след това от Окръжен съд-София. Имал съм твърде много случаи, в които съм се убедил в нейния професионализъм и интегритет. Тя е изключително принципен и стойностен човек и магистрат. Притежава завиден опит като администратор – дълги години беше председател на РС-Сливница и после зам.-председател на САС. Минала е през всички нива в системата. Сами по себе си личността, професионализмът и заеманата в момента от нея позиция ми дават ясната увереност, че ако заеме позицията на зам. главен прокурор при ВАП, ще придаде не само тежест, но и авторитет и стабилност на институцията, от която тя се нуждае в този момент", каза Сарафов. 

Прокурорската колегия единодушно гласува назначението на Каракашева, а Сарафов благодари за доверието.

Елена Каракашева беше повишена в Наказателната колегия на ВКС преди малко над три години. Преди това беше зам.-председател на Софийския апелативен съд, където работи дълги години. А по-рано беше съдия в Софийския окръжен съд.

В момента Борислав Сарафов има само един заместник – Мария Павлова, която е зам. главен прокурор при Върховната касационна прокуратура. Павлова беше следовател в Националната следствена служба, както и зам.-министър и министър на правосъдието в няколко служебни правителства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика