Обвиниха иракчанин за трафик на бежанци през България

OFFNews 16 януари 2016 в 14:04 3368 0

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу четирима участници в организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти през територията на България. Сред тях е и иракски гражданин.

Групата е задържана на 15 януари 2016 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинения са повдигнати на Теодор Димитров, Красимир Белмустаков, Цветомир Добрилов и иракския гражданин Шегро Зен Алдин Ахмед.

Според събраните до момента доказателства групата е действала на територията на София и страната от януари 2015 г. до задържането ѝ. Гражданинът на Ирак от кюрдски произход Шегро Ахмед е набирал в Турция желаещи да преминат нелегално през границите на България към Сърбия в посока Западна Европа. Той уреждал превеждането им на българска територия чрез свои съучастници каналджии в Турция. След пристигането на българска земя мигрантите били поемани от другите членове групата, превозвани до София, настанявани за кратко в хостели и квартири и превеждани на сръбска територия. Там те били предавани на местни каналджии.

За „услугата“ нелегалните мигранти са плащали на участниците в групата различни суми, средно по 800-1500 евро на човек, в зависимост от условията на превеждане до Сърбия. По-висока цена каналджиите взимали за осигуряване на по-комфортно пътуване и настаняване на българска земя.

Мигрантите плащали за превеждането си предварително в специализирани бюра в Турция. След превеждането им до София или на сръбска земя (в зависимост от договорката) групата получавала „хонорара си“ с превод от Турция по арабската система за разплащане, известна като „Хавала“. Чрез нея трафикантите избягвали риска да бъдат установени чрез движението на
паричните потоци. За доказване на престъпната дейност на групата са използвани СРС.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!