Обвиниха 33-годишна кредитна експертка за присвояване на 26 300 лв.

OFFNews 29 ноември 2017 в 14:41 12409 0

Обвиниха 33-годишна служителка за присвояване на 26 300 лв.

Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо Петя Л., за присвояването на 26 300 лв. Измамата станала чрез подправени документи в периода от 29.11. 2013 г. до 18.02.2014 г.

Жената работела като кредитен експерт в офис в Стара Загора на финансовото дружество, което се занимавало основно с „отпускане на заеми със средства, които не са набрани чрез публично набиране на влогове или други възстановими средства“. Работата на обвиняемата била да търси и набира клиенти, които имат нужда от пари и да подготвя съответните документи за отпускането на кредити, уточняват от прокуратурата. Документите за всеки кредит се преглеждали от служителката, която ги изпращала в централата в София за одобрение. След това сумите били превеждани от кредитната институция по сметка на съответния кредитополучател.

Използвайки личните данни на шест различни лица, обвиняемата изготвила от тяхно име декларации във връзка с обработка на лични данни и карти на клиента, които подписала, като имитирала подписите им. В картата на клиента обвиняемата посочвала фалшив настоящ адрес и различна месторабота и телефон на свидетелите от действителните.

Обвиняемата изготвяла договори за потребителски кредит сключени между финансовото дружество и шестте различни физически лица, които подписала от тяхно име, като имитирала подписите им. Обвиняемата сама изписала ръкописния текст в договорите, като посочила за кредитен експерт свой колега, а вместо банкова сметка на клиента за изплащане на заема – тя посочила свои банкови сметки.

По този начин от кредитната институция по сметки на служителката била преведена общата сума от 26 300 лева. По делото са били извършени експертизи, разпитани свидетели, приложени веществени доказателства и др.

Обвиняемата вече е била осъждана и преди за подобно престъпление - в периода 03.12.2012 г до 16.01.2013 г. е опитала да присвои 15 000 лв., собственост на финансово дружество. Тогава е била призната за виновна и осъдена условно на две години с пет годишен изпитателен срок. 

Ако бъде призната по новите обвинения, служителката може да получи наказание затвор от 2 до 8 години и конфискация на част или цялото имущество. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови