Quantcast

Обвиненият в тероризъм Иван Захариев имал психическо заболяване

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2016 в 09:21 3155 0

Светломир Захариев

Обвиненият в тероризъм Иван Захариев имал психическо заболяване и е приел исляма през 2013 г. Това каза пред bTV бащата на 21-годишния младеж Светломир Захариев. Според него Иван имал лека форма на аутизъм и е получавал инвалидна пенсия.

Иван (Джон) Захариев, който живеел в Австралия, е преминал 4-годишно обучение в Австралийския корпус на кадетите, тъй като е било преценено, че състоянието му го позволява.

„Той прие исляма през 2013 г., току-що завършил училище. В този момент в Австралия се развиваше страхотна кампания за свещеници католици педофили. Той се разочарова много от християнството, беше в християнско училище”, разказа бащата. По думите му местният ходжа усетил, че младежът е разколебан и го свързал с млади мюсюлмани на неговата възраст, които веднага станали близки с него.

Бащата обаче успял да разубеди Иван и след двугодишни усилия върнал младежа към християнството. По това време Светломир поискал момчето да се върне в България заради напредналата си възраст.

От думите му стана ясно, че неговият син е посещавал приятелката си в Мароко и е започнал да пише роман.

Прокуратурата обаче твърди, че Иван Захариев е посещавал тайни квартири в Сирия и е бил обучаван от „Ислямска държава”, а на стрелбища у нас е насочвал оръжие срещу инструктор. Когато младежът успял да се види с баща си след ареста, се разплакал: „Не можа да ми каже много, извини ми се, че ми е причинил толкова много неприятности”.

Светломир Захариев заяви, че „това е златна мина за държавата, която иска да покаже, че и тя се бори с тероризма”. "Прокуратурата казва много тежки неща. Аз не съм в състояние да се боря с нея, това може да го реши само съдът", заяви бащата на Иван.  

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !