Обвинен за полицейското насилие при протестите от 2020 г. е уволнен от Бюрото за защита

OFFNews 21 декември 2021 в 14:09 2593 2

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците Андон Андонов е уволнен от Бюрото за защита в началото на ноември, след като то мина на подчинение от главния прокурор към правосъдното министерство, съобщи Медиапул. 

Андонов е назначен за служител в Бюрото по защита през февруари 2021 г., но не е ясно дали прокуратурата е знаела за "подвизите" му при протестите срещу правителството на Бойко Борисов и шефа на държавното обвинение Иван Гешев. 

Той бе един от четиримата наказаните след излизането на записите от охранителни камери за полицейския произвол над протестиращите. Дисциплинарното наказание бе наложено през август 2020 г., с което се забранява повишението на Андонов за срок от 2 г. Вътрешната проверка установява, че той е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници.

Андонов обжалва наказанието, но то е потвърдено от съда, съобщи "Сега". По делото са представени именно записите пред сградата на МС, които показват гаврата на част от полицаите с протестиращи младежи.

На 13 ноември 2020 г. прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура е готова с проверките за побоя и решава да образува наказателно дело за част от случаите на полицейско насилие върху протестиращите. От документите ставало ясно, че прокурор Трифонова е съгласувала повдигането на обвинение срещу Андон Андонов. Това означава, че тя е била запозната с полицейското разследване по случая и е изразила писмено съгласие за повдигане на обвинение. Докъде е стигнало делото няма данни.

Но Андонов е назначен в бюрото на Гешев след напускането си на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!