Никой не харесва съдебната карта на ВСС (обновена)

OFFNews 14 юни 2021 в 13:47 1793 0

Всички становища по повод проекта за реформа на съдилищата, постъпили в правосъдното министерство, са отрицателни. Във ведомството на Янаки Стоилов са пристигнали и продължават да постъпват мнения на политици, общински съвети, кметове, Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара и пр., които не харесват предложението на Висшия съдебен съвет.

Това обяви зам.-министър Мария Павлова на дискусията, организирана от МП, на тема "Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта".

"Колкото по-нискостоящ е един съд, толкова по-голяма е социалната му роля", каза при откриването министър Янаки Стоилов. Той добави, че моделът за реформа създава повече въпроси, отколкото решава.

Според Янаки Стоилов съдебната реформа не бива да се свежда само до разговори за промени в глава "Съдебна власт" на Конституцията, тя включва осъвременяване на съдебната карта, но така, че да подобри правосъдието и условията за защита на гражданите.  

Политиците от ГЕРБ, БСП, "Демократична България", "Изправи се.БГ" съсипаха от критики т.нар. Модел 4 на реформата. Те смятат, че промяна трябва да има, но не и по начина, който се предлага.

Крум Зарков от БСП коментира, че въпросите за съдебната карта се отнасят до цялостната държавна политика и не могат да бъдат решени чрез проект, дори и да е за добро управление.

"Необходимо е ясно политическо задание, в което да се включат експерти, и дебатът да бъде подготвен, а въпросът да се реши трайно. Всичко останало е основа за конфликт", каза Зарков.

Според Екатерина Захариева от ГЕРБ целта на съдебната карта е да има ефективно, справедливо, достъпно и навременно правосъдие. Но с промяната на родовата подсъдност това няма да бъде постигнато. Тя обясни още, че става дума за радикална реформа, която няма как да се случи без задълбочен дебат.

Надежда Йорданова от ДБ пък подчерта, че основен недостатък на предлагания модел е, че човекът не е поставен в центъра му.

Силвия Георгиева от Националното сдружение на общините в България заяви, че разговорите за реформата на съдебната карта трябва да се водят и с местните общности, защото те са част от дискусията за обезлюдяването и развитието на районите.

Според адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет дебатът по темата е закъснял и е трябвало да се проведе, когато са се изработвали моделите за реформа. Подобна теза изказа и самият Янаки Стоилов по-рано днес.

Гигова обясни, че трябва да се намали броят на районните съдилища, без да се променя подсъдността, а да се разшири. И добави, че трябва да се види опитът от прокуратурата, която вече оптимизира броя на прокуратурите в страната.

"Възпирането на гражданите води до саморазправа и произвол", каза адвокат Ина Лулчева.

Тя допълни, че наказателното производство има възпитателна и възпираща роля, а преместването на голям брой дела в окръжния град ще се отрази на доверието на местните общности в правосъдието. Лулчева посочи още, че публичността на съдебните заседания ще се ограничи, ако те се провеждат при видеоконферентни връзки.

В залата се чуха и отрицателни мнения за преместването на голям брой видове дела от районен в окръжен съд. Заявена беше и позиция, че е възможно да се направи хибриден модел за реформа между някои от предложените досега. Също така беше отбелязано, че над 500 съдии са изпратили подписка до Висшия съдебен съвет против предложената реформа на съдилищата.

Какво предвижда предлаганият от ВСС модел

Моделът за реформа на съдебната карта предвижда намаляване броя на районните съдилища и превръщането на закритите в териториални отделения. Това ще доведе до намаляване на видовете дела, които ще се разглеждат в районния съд. Окръжният ще се превърне в първоинстанционен, а апелативният - във второинстанционен.

Част от съдиите ще бъдат преместени в по-горен съд. Делата в териториалните отделения ще има възможност да се провеждат чрез видеоконферентна връзка.

Предстои да се проведат обществения обсъждания по реформата и да се подготвят от ВСС предложения за законодателни промени, които трябва да минат през парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови