Нено Димов остава в ареста

OFFNews 16 януари 2020 в 16:59 2781 1

Апелативният специализиран наказателен съд остави окончателно в ареста бившия министър Нено Димов.

Той е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

На съдебното заседание днес стана ясно, че двете предприятия: „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация“ – Перник, са плащали по 13 ст. на кубик вода, докато гражданите са плащали по 2 лв. за кубик. Затова и щетата е от 11 млн. лв.

Иззетите документи от кабинета на Димов показват, че от месец май той е знаел, че водата в „Студена“ намалява, но въпреки тези данни на МОСВ е позволявал ползване на водата от двете предприятия, съобщава bTV.

Апелативният специализиран наказателен съд не видя опасност на свобода бившият министър да извърши престъпление, но го остави в ареста, тъй като с действията си той е провокирал "масови негативни обществени реакции, свързани с това, че целият пернишки регион е подложен на силно рестриктивен воден лежим, а жителите търпят тежка и без прогнози за скорошно подобрение водна криза", съобщава БНР.

Нено Димов беше задържан преди седмица и миналия четвъртък прекара нощта в ареста на Трето районно управление в София. След това му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане.

Вчера парламентът избра Емил Димитров на поста министър на околната среда и водите. Димитров е от квотата на ВМРО.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика