Не е проблем осъден за убийство да кара държавен автомобил, според МП

OFFNews 12 юли 2017 в 08:22 11246 4

Не е незаконно осъден за убийство да кара автомобил държавен автомобил

Няма нищо незаконно в това осъден за убийство и издирван от Интерпол да кара служебен автомобил, собственост на Министерството на правосъдието.

Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов. Пред Нова тв той коментира случая, при който затворник блъсна велосипедист в Белене и избяга. 

В цялата ситуация няма нищо незаконосъобразно. Аз бих много внимавал с думите, които употребявате, тук не става въпрос за извършено престъпление сега, обясни Проданов.

Практиката затворници да бъдат назначавани за шофьори е уредено в нормативните документи. На тази основа Юсмен Юсменов от 4 април е имал заповед, с която му е било позволено да напуска затвора в Белене и да шофира автомобила.

"Има практика осъдени лица, не всички, да бъдат назначавани на длъжност шофьор. Мисля, че всички сме наясно, че режимът на всички затворници в различните места за лишаване от свобода е различен. Една значителна част от осъдените са на лек режим, включително има и такива, които имат право да спят извън рамките на затворническите общежития и това е съвсем нормално", обясни пред Нова тв зам.-министър Проданов.

По думите му осъденият е излежал по-голямата част от присъдата си и спрямо него има издаден указ за частично помилване като буквално му оставали няколко месеца до излежаване на присъдата. 

"Ако се опитаме да излезем извън конкретиката на случилото се, тук има притеснително нещо и то е в обстоятелството че, част от българските медии продължават да гледат на наказанието като на отмъщение на принципа "Око за око дъб за зъб". Отдавна вече не се гледа по този начин на наказанието и неговата цел е да се опитаме да променим човека. Осъденото лице е извършило престъплението преди много години и би могло да се приеме, че то е изтърпяло своето наказание и вероятно се е поправило", обясни Проданов.

От обясненията му стана ясно, че велосипедистът е паднал сам и не е бил блъснат. „Затворникът не е блъснал колоездач на пътя – той сам е паднал”, заяви той пред bTV. „Според наша информация удар не е имало – пияният колоездач е паднал на пътя, точно когато покрай него е минавал микробуса на затвора”, поясни Проданов.

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е запознат с практиката в затворите, но поясни, че е очаквал, че тя е прекратена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

4

Кинджо

13.07 2017 в 10:39

Навсякъде в разумния свят затворниците се използват за всичко за което могат да бъдат полезни, шофирането е една от професиите които могат да упражняват, не виждам нищо лошо в това. въпроса е кой е виновен за инцидента, а не дали този някой е затворник

12415

3

senester

12.07 2017 в 15:08

Тоя чичко къде е завършил право, докато сече дърва в Коми ли. Явно е така "демократично" настроен,понеже не му се е случвало престъпник да навести семейството му. Цацата пък очаквал, и тоя не знае за какво е сложен там.

12000

2

Ivaylo Radulov

12.07 2017 в 11:30

Този другар прави много нескопосан опит да манипулира - няма проблем лишен от свобода да е шофьор , разбира се - има проблем и е противоправно този лишен от свобода да шофира САМ автомобил със „специален режим на движевие" , др. дебелаков...

12761

1

cepcem

12.07 2017 в 09:20

Ахахахххаа, гениално.
Лоши, лоши български медии, дето гледат да очернят системата. Ма той се поправял бе, тупани. Той човека почти се поправил, те му търсят кусур.

"Осъденото лице е извършило престъплението преди много години и би могло да се приеме, че то е изтърпяло своето наказание и вероятно се е поправил..."

Колко много условности само в едно изречение: ... би могло да се приеме, че вероятно се е поправило. А? А? Ко речи?