Нападателят на Пендиков: Не те ли е срам да се пишеш българин

OFFNews 05 април 2023 в 12:42 2056 2

Спасески

Снимка БГНЕС

Нападателят на Пендиков - Илия Спасески, с адвоката си.

Не те ли е срам да се пишеш българин - това е попитал Христиан Пендиков единият от неговите нападатели Илия Спасески. Днес Основният съд в Охрид започна делото срещу Спасески, обвинен за побоя над секретаря на Сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков.

Спасески заяви, че разбира в какво е обвинен, но не се смята за виновен.

Съдът разглежда предоставените писмени доказателства по делото, ще бъдат разпитани и свидетели, между които по искане на защитата на Спасески - и неговият баща, който е участвал в спасяването на българите при инцидента с потъналия през 2009 г. туристически кораб "Илинден", съобщава БТА.

В показанията на Пендиков, дадени в полицията след случилото се вечерта на 9 януари пред ресторант в Охрид, които са били прочетени в съдебната зала, Спасески е влязъл в заведението, където е бил Пендиков с приятелки, и го е ударил по главата с думите: "Не те ли е срам да се пишеш българин?". След като Пендиков излязъл от заведението, Спасески с още двама душе го нападнали. Спасески е държал жертвата си, а едно от другите лица го е ударило по главата с бокс. Пендиков свидетелства, че е чул женски глас, който казва да го оставят, защото ще извика полиция, а Спасески отговаря: "Не си заслужава за българин да викаш полиция, нито един да не остане!", и побоят продължил.

Спасески е обвинен за това, че е причинил тежка телесна повреда от омраза, а целта на защитата е да докаже, че Спасески не е извършил деянието и не е възпитаван в омраза.

Християн Пендиков не присъства в съдебната зала поради необходимостта да му бъдат направени още изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!