Надежда Йорданова подписва ключов документ за борбата с киберпрестъпността

OFFNews 27 април 2022 в 15:16 3517 0

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Правителството натовари правосъдния министър Надежда Йорданова да подпише от името на България Втория допълнителен протокол за засилено сътрудничество и разкриване на електронни доказателства към Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство от 2001 г.

Целта е с протокола да се противодейства на нарастващата киберпрестъпност, която се възползва от все по-широкото навлизане на информационните и комуникационните технологии в живота на хората и представлява огромна заплаха за демокрацията и върховенството на закона.

Важен акцент в документа са предвидените при спешен случай допълнителни правила за взаимна правна помощ по ускорена процедура, за провеждането на видеоконференции и за създаването на съвместни екипи за разследване, както и за защитата на личните данни.

Конвенцията е основополагаща глобална правна рамка за сътрудничество и противодействие на престъпленията в киберпространството, а подписването на протокола ще се състои на тържествена церемония по време на международна конференция на 12-13 май в Страсбург, Франция.

За да се ускори максимално международният обмен на електронни доказателства, през 2017 г. стартира разработването на Втори допълнителен протокол към конвенцията, като преговорите по него продължиха 4 г.

Присъединяването на България към Протокола значително ще подобри сътрудничеството между съдебните органи във връзка със събирането и достъпа до електронни доказателства и ще създаде по-голяма правна сигурност по отношение на условията, при които доставчиците на услуги могат да отговарят на непосредствени искания за предоставяне на данни, съобщават от правосъдното министерство.

Документът ще дава възможност за директна комуникация между компетентните органи на една държава с доставчик на услуги, който се намира на територията на друга, като са предвидени два типа мерки: предоставяне на информация за регистрация на име на домейн и на данни за абонати на услуги.

Протоколът включва и разпоредби от традиционен тип за оказване на сътрудничество – за изпълнение на заповед за бързо предоставяне на данни за абоната и на трафични данни, както и специална процедура за бързо разкриване на съхранени компютърни данни в спешни случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!