Над 300 хил. лева в домовете на задържаните данъчни

OFFNews 29 март 2018 в 10:16 7178 0

Над 300 хил. лева са намерени в домовете на задържаните преди два дни 11 данъчни. Сред тях са инспектори, шефове на екипи и ръководител на сектор в НАП. 

Информацията, която са получили от ГДБОП, е тръгнала от данни за изтичане на информация от междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата, заяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев по бТВ. Те са установили, че определени служители на НАП предупреждават търговци за предстоящи проверки. 
Така през октомври м.г. започнала работата по разплитането на по-голямата схема. 

Данъчните са притискали чрез проверки съответните търговски обекти – при констатирани нарушения или фиктивни нарушения са „мотивирали” съответните търговци, за да не бъдат санкционирани”, обясни прокурор Гешев.

Рушветът бил получаван по различни начини, като един от по-оригиналните е заедно с контролната покупка, която проверяващите правят, за да проверят изправен ли е касовият апарат. В други случаи поисканите пари идвали през посредници.

Сумите от всеки обект са между 500 и 5000 лв. Гешев посочи, че има и данни за замесени на по-високи нива, но все още няма събрани достатъчни доказателства, за да се пристъпи към действия спрямо тях. 

„Проблемът е в две насоки. Ако има нарушение, то парите не влизат в държавата. Когато са натискани и изнудвани съответните търговци, вместо държавата да подпомага дребния бизнес, тя го унищожава”, категоричен бе шефът на спецпрокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!