МВР започва проверка срещу жената на Гешев по сигнали на БОЕЦ и бившата зам.-кметица на Иванчева

Вътрешното министерство подава сигнал във ВСС срещу спецпрокуратурата

OFFNews 25 март 2022 в 11:54 13325 1

Снимка БТА архив

Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена. Според действащото законодателство тя не се ползва с имунитет от разследване. Това ще е втора проверка по същото лице, съобщи МВР. 

МВР образува проверка по сигнала на БОЕЦ за имотна измама с участието на Детелина Ханчева- жената до Гешев, съобщиха във фейсбук страницата си от сдружението. 

Първата проверка е започнала на 4 декември миналата година след друг постъпил сигнал от бивш заместник-кмет на район „Младост“ и е свързан с имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат. 

Жената до Гешев е замесена в имотна измама! Напомням, че ние първи писахме за тези апетитни парцели. Вече сме подали сигнал до МВР. Очакваме дали ще има още разкрития, написа снощи във фейсбука си Биляна Петрова, бивш зам.-кмет на "Младост", която очаква решението на ВКС за присъдите по делото Иванчева. 

От МВР съобщават: 

С писмо от 05.01.2022 г. Специализираната прокуратура /СП/ е изискала на основание чл.145, ал.1 от ЗСВ всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят. В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка. 

Основателно възниква въпросът каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая на основание чл.411а НПК. 

На 22.03.2022 г. от страна на МВР е изпратено писмо до СП, в което се иска информация за взетото отношение по изпратените материали от проверката. До момента отговор няма.

МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати.

На 12.01.2022 г. е получено още едно писмо, този път от Софийска градска прокуратура /СГП/, в което се изискват материалите по възложена проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 2 ЗСВ. В него се твърди за образувана преписка по сигнал за престъпления по служба спрямо магистрати, извършени от директорите на две главни дирекции и полицейски служители.

По този повод СГП изисква предоставянето не само на материалите по този случай, но и информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 01.01.2020 г. до момента.

Неясна остава за МВР причината, поради което СГП излиза извън обхвата на възложената извънпроцесуална проверка.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews