МП предлага проверката дали вземанията се оспорват от длъжника да става по електронен път

OFFNews 06 юли 2022 в 11:52 640 0

МП

Снимка Архив

Министерство на правосъдието

Министерството на правосъдието предлага пълна електронизация на заповедните производства. Целта на заповедното производство е да провери дали взиманията се оспорват от длъжника.

Днес промените бяха публикувани за обществено обсъждане.

Предлаганите изменения и допълнения в Гражданския процесуален кодекс въвеждат електронната форма като правило при воденето на заповедното производство. По този начин то се ускорява и става по-ефективно.

Уеднаквява се и времето за разглеждане на заявления за издаване на заповеди за изпълнение на територията на цялата страна. Това е възможно, защото въвеждането на централизирано разпределение на заповедните дела между районни съдии от цялата страна и тяхното последващо разглеждане е неприсъствено и не предполага провеждане на съдебни заседания. Също така е възможно провеждането на заповедното производство да бъде изцяло дистанционно, като не се налага съдията физически да се намира в района по постоянен адрес или седалище на длъжника.

С промените ще се намали времето и използвания човешки ресурси при подаването, обработването и произнасянето по заявления за издаване на заповеди за изпълнение, както и при изпращането на съобщения, обясняват още от МП.

Създава се възможност за подаване на заявления, извършване на справки, съобщения и получаване на съдебни актове изцяло по електронен път, което облекчава достъпа и улеснява гражданите и бизнеса при упражняване на правата им като страни в заповедното производство.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2023 г., като дотогава е необходимо да бъде изграден модул към Единната информационна система на съдилищата, което ще бъде изпълнено от Висшия съдебен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови