Може да има и още обвиняеми за падналия край Шабла МиГ-29

Даниела Добрева 08 ноември 2022 в 15:39 1690 1

Деянова

Снимка Стопкадър

Капитан Евгения Деянова

Много вероятно е да има и други обвиняеми по делото с падналия в Черно море край Шабла МиГ-29. Засега обаче обвинение е повдигнато само на действащ офицер от армията (полковник Методи Орлов - бел. ред.) за това, че на упражнението, правено от подп. Валентин Терзиев, въпреки опасната ситуация, не е отменил стрелбата и е заповядал на военния пилот да слезе под минималната регламентирана височина 4000 метра, за която е бил подготвен Терзиев.

В резултат на това произведеният посмъртно в чин подполковник Валентин Терзиев загива.

Това обяви говорителят на Военно-окръжната прокуратура София капитан Евгения Деянова. Още вчера обвинението съобщи за повдигнатото обвинение. 

"Въпреки възникналата тежка опасна ситуация, вместо да забрани стрелбата, е заповядал (полковник Орлов) снижаването на самолета, управляван от майор (по онова време) Терзиев под регламентираната минимална височина. За тази височина единствено е бил подготвен майор Терзиев", допълни тя.

В резултат на това е настъпило падане и пълното разбиване на МиГ-а край Шабла.

"Обвинението обхваща и причинените тежки вредни последици на Министерство на отбраната, които се изразяват в стойност над 9
млн. лв. Случаят касае боен самолет МиГ-29, който е един от самолетите, осигуряващи въздушната охрана на страната. Този
самолет се намира на дъното на Черно море", изтъкна капитан Деянова.

От думите й се разбра, че по делото са изготвени няколко експертизи, които са помогнали за установяване по безспорен начин на причините, довели до инцидента и в резултат на това са повдигнати две обвинения на българския офицер Орлов. Става дума за немарливото изпълнение на служебните задължения на ръководителя на стрелбите, посочи още Деянова.

Разследването още не е приключило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

1

Diogen

08.11 2022 в 18:29

Виновна е конюнктурата, която обрича на беднотия цялата държава. Ако висчко, което бе откраднато бе пуснато да работи за просперитета на България сега щеше да бъде като Швейцария. Но не би. За никого и за нищо няма пари, само за престъпната ДС мафия има сервирано милиарди.
 
X

Да помогнем на украинските деца!