Митничари взимали подкуп с паролата: "Няма ли почерпка, чорба или кафе?"

OFFNews 04 ноември 2016 в 15:20 7541 1

Митничари взимали подкуп с паролата:

Снимка БГНЕС, архив

Видеозаписи показват как служители на митническия пункт "Лесово" взимат подкуп. Срещу 13 от задържаните лица това са основните доказателства, като трима са засечени да говорят на тарифите и подкупите по телефона.

Това стана ясно на брифинг на заместник-ръководителя на Специализираната прокуратура Детелина Йотова по повод специализираната операция на 2 ноември, при която бяха задържани 31 митничари по подозрения в корупция.

На смяна митничарите взимали такса "спокойствие", като всеки от тях е вземал средно по около 200 лв. на смяна. 

„В тези видео и звукозаписи се вижда ясно как служителката поема документите и как се дава съответната валута, било в хартиени банкноти или монети. Всичко се вижда и се чува ясният отговор. Предимно подкупът се изразява в това - няма ли почерпка, чорба или кафе. Това са думите, които се използват“, обясни тя, цитирана от "Фокус". Ако някой откажел да почерпи, започвала щателна митническа проверка.

Йотова допълни, че се виждат действията на служителите, какво са правили и как са получавали подкупите, които са в различни валути - долари, евро, турски лири и български пари.

„На целия митнически пункт има 36 камери, от които сме иззели записите и предстои изготвянето на експертиза“, каза още Детелина Йотова.

В основното помещение на пункта са отрити пакети под формата на фишеци, пълни с банкноти в различни валути, като сумите варират между 60 до 200. „В 2 от лицата, които бяха задържани сутринта намерихме по един фишек, което означава, че те по някакъв начин са си получили сутринта това, което им се дължи за смяната. Другите 11 явно още не бяха отишли да си получат съответните суми, които са им разпределени от началника на смяната“, уточни Детелина Йотова. „Не можем да кажем със сигурност, но вероятно всяка една от смяна си има начин за обозначаване на сумите, които накрая си предоставя“, каза още тя.

Към момента 6 от задържаните митничари са пуснати на свобода под парична гаранция от по 3000 лева, за 7 е поставено задържането им до 72 часа. Предстои за шестимата да бъде поискан постоянен арест, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Разпитани са повече от 10 свидетели, разпитите продължават и към този час. Сред тях има и анонимни такива, използвани са специални разузнавателни средства“, посочи Румяна Арнаудова и допълни, че са събирани включително и писмени доказателства. „В рамките на тази операция взеха участие тримата наблюдаващи прокурори, шестима следователи от следствени отдел на Специализираната прокуратура и множество агенти на МВР и ДАНС“, уточни говорителят на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!