Мегаделото САПАРД, което се точи 12 г., приключи с оправдателни присъди

OFFNews 15 март 2020 в 15:21 13241 0

Мегаделото за източване на над 14,5 млн. лв. от програма САПАРД приключи с оправдателни присъди и ще се запомни с обиколките, които направи по съдилищата в рамките на 6 г., съобщи Лекс.

И Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) е оправдал Марио Николов, съпругата му Марияна и подсъдимите с тях още шестима души. Делото пред втората инстанция приключи за две години, решението по него е от 27 февруари 2020 г.

Според обвинението Марио Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова са действали като престъпна група, която чрез документни измами е източила милионите от САПАРД. Това ставало чрез закупуване на стари машини за месопреработка от Германия на завишени цени, които били представяни за нови. След това обвиняемите получавали субсидии за тях.

С решението на състава на АСНС с председател Веселина Вълева и докладчик Румяна Илиева е потвърдена оправдателната присъда на съдия Мария Кавракова от спецсъда.

Апелативните съдии са прекратили делото по отношение на Георгиева и Иванов и участието им в престъпната група заради изтекла давност. Съдебната сага започна преди 12 г. в Софийския градски съд (СГС ) и през 2010 г. Марио Николов беше осъден на 12 г. затвор, а тежки присъди получиха и други от подсъдимите. Оправдани още тогава бяха Радмил Петров и Петя Хаджииванова, а пред Софийския апелативен съд (САС) след това прокуратурата не протестира техните присъди и те влязоха в сила. През 2012 г. САС отмени всички присъди по делото и го върна на прокуратурата, а в началото на 2014 г. обвинителният акт отново беше внесен, но вече в Специализирания наказателен съд, който оправда подсъдимите през 2017 г.

Още в началото на разследването беше разделено, като отделно вървеше процес и за изпиране на парите, който приключи окончателно с оправдателни присъди. 

Докато делата в България се прехвърляха от един съд в друг, през 2008 г. в Германия бяха осъдени сочените за съучастници в схемата за измами с фондове – Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт. От Германия изпратиха информация до българските власти за комуникациите на Райзахер и Енгелхарт, като посочените имена бяха на Марио Николов, Анна Шаркова, Радмил Петров и Петя Хаджииванова. 

Пред апелативния спецсъд прокуратурата е поискала подсъдимите да бъдат осъдени евентуално за измама, ако не за документни престъпления, каквито са обвиненията им.

В решението обаче се казва, че това няма как да стане, тъй като въпросните документи не са останали неизползвани, за да става дума за измама, а именно с тях подсъдимите са кандидатствали за субсидии. Според АСНС е безспорно, че подсъдимите са използвали описаните от прокуратурата заявки и фактури за машини. Съдът обаче подчертава, че тези документи не са „престъпно съставени“, защото отразяват реално извършени продажби, а доказателства за занижени цени няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !