Мъж задържан в София по подозрения за радикален ислям

OFFNews 22 септември 2016 в 18:32 4696 1

21-годишен мъж е бил задържан при съвместна операция на ДАНС и СДВР по подозрения, че е радикализиран ислямист. Арестът е извършен преди два дни в София, предаде БНР.

Мъжът има българско и австралийско гражданство, съобщи още БНР. Бил е обучаван да стреля с различни видове оръжия, според източници от МВР.

Днес Специализираният наказателен съд взе най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража спрямо И. З., обвинен в подготовка за тероризъм, съобщиха от съда.

И. З. е в България от няколко месеца. Подготвял се е да се включи в редиците на терористичната групировка Ислямска държава на територията на Сирия, пише в съобщението.

Разследването, ръководено от Специализираната прокуратура, е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, включително чрез специални разузнавателни средства. Задържаният е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям, пътувал е веднъж до Сирия и предприел самоподготовка за включване в редиците на Ислямска държава, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната.

Мъжът е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен.

Разследването ще приключи в максимално кратки срокове, пише още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!