Македонски организации от Благоевградско пак осъдиха България в Страсбург

Българските съдебни органи са категорични в решенията си, че македонци в България няма

OFFNews 28 май 2020 в 19:04 10185 4

Днес Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди за пореден път България за нарушаване на правото на свобода на сдружаване на две македонски организации – "Дружество на репресираните македонци, жертви на комунистическия терор" и "Македонски клуб за етническа толерантност в България".

И двете дела се отнасят за откази от регистрация, постановени от Благоевградския окръжен съд и потвърдени от Софийски апелативен съд - с мотиви, че организациите са на български граждани, които претендират да са македонци, а такива в България няма.

Това - според българските съдебни органи - застрашава единството на нацията в нарушение на чл. 44, ал 2 от Конституцията. Освен това организациите си поставяли политически цели - в нарушение на чл. 12, ал. 2 от Конституцията.

Българският хелзинкски комитет е представлявал жалбоподателите на първото дело – на "Дружеството на репресираните македонци, жертви на комунистическия терор."

"Тези аргументи [на българските съдебни органи - б.р.] са представени вече по десетки дела за регистрация на македонски организации и са нееднократно отхвърляни от Страсбургския съд. Тъй като те не са нищо ново, ЕСПЧ е разгледал делата на тричленни състави, които са постановили окончателни решения. Съдът е присъдил по 7 500 евро обезщетение на жалбоподателите по всяко от двете дела" - заявиха днес от Българския хелзинкски комитет.

През последните 14 години има серия подобни осъдителни решения по дела на македонски организации срещу България. В производство са още няколко жалби срещу откази.

"Комитетът на министрите на Съвета на Европа от няколко години е поставил вече решените дела на усилено наблюдение, което няма да се прекрати, докато организациите не бъдат регистрирани. В близките месеци предстои разглеждането на предложение за междинна резолюция на Комитета, която да констатира дългогодишния проблем с неизпълнението от България на постановените решения" - обявиха още от БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2905

4

ровччч

28.05 2020 в 21:15

Антибългарската организация БХК, която е представлявала няколкото платени лумпена, пищеши се за репресирани македонци, трябва да бъде забранена.

3943

3

OtSofia

28.05 2020 в 20:45

Известно е кое население с разпознаваема групова етнография, бит и култура,вика най-силно,че са най-чистите и най-истинските българи:Македонци(Петрички,Банскалии,Охридски,Струмишки,Щипски.. .),Шопи (Софийски,Западнопокрайненски,Кюстендилски,Трънски...),Севернодо� �руджанци,Странджанци, Беломорци,Българомохамедани-родопски и балканджийски,Торлаци,Армъни,Банатци, Католици-дунавски и тракийски,Мизийци,Бесарабци,Кримяни,Таврически...Да ме извинят многото,които пропущам,Албанските българи,Моравските...Практически всички твърдят,че са най-чистите и най-истинските българи.И са прави.Както във всяка и всяко от неизброимото разнообразие на българските песни,свирни и игри,шевици,черги,носии,храни веднага се вижда,че са български,така и техните творци и носители никога не правят едно с едно еднакви неща и никога не забравят да ги създадат точно български.Как се разпознаваме?-Ами, българска работа ;) Е, всяко стадо си има метилява овца,горките те. Нима няма германски и британски талибани?

2400

2

Стик

28.05 2020 в 20:36

Ето какво казва началника Путин на 24.05.2017 г. : „В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя.“

10372

1

elbarbudo

28.05 2020 в 20:28

Аз откога разправям, че началниците подкрепят напълно коминтерновската простотия с македония, ама рани партиотари - продавачи на паспорти крякат глупаво.