Мая Манолова ще обжалва решението на съда да не се броят бюлетини

Даниела Добрева 22 януари 2020 в 15:38 3022 3

Мая Манолова ще обжалва днешното окончателно решение на Административния съд в София да не се броят бюлетините в няколко секции с драстични нарушения в протоколите от местния вот в столицата, обави лидерът на "Изправи се.БГ" на въпрос на OFFNews.

Съдът прие представените от адвокатите на Манолова доказателства, но ги остави без последствия, защото няма възражения от членове на СИК и става дума за аритметическа грешка. Съдът остави за понеделник решението дали да има касиране на изборите в София.

"Доказахме нашите твърдения за съществени нарушения по отношение на изготвянето на избирателните списъци, секционните протоколи, недействителните бюлетини и че те са основателни. Простата аритметика сочи, че нарушенията, които сме посочили, надхвърлят разликата между двамата кандидати за кмет. Става дума за над 3000 граждани на членки от ЕС, които незаконно са включени в избирателните списъци, тъй като подадените заявления са едва 44. Близо 7770 да дописани в допълнителната страница на секционните протоколи. А 98% от тези протоколи са без подписи на председателя и секретаря на СИК. Недействителните бюлетини са 7000, по делото се изясни, че СИК не са били уведомени от ЦИК как трябва да се броят те", обясни Манолова.

Тя допълни, че съдът е допуснал 408 протокола от СИК, в които са правени поправки на резултатите от вота, а не става дума за аритметична грешка, както се мотивира съдът.  

Според Манолова разликите надхвърлят резултатите между двамата кандидати. Тя обясни, че в нарушения на закона ОИК е разположила повече от 10 пункта за предварителна проверка, в които са участвали служители от администрацията. Чувалите са отваряни и са дописани гласоподаватели. Не става ясно какво са отразили преброителите ОИК. 

"Тези тежки нарушения опорочават крайния резултат и създават чувство на недоверие у гражданите", коментира Манолова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4095

3

evmav

23.01 2020 в 00:42

тая още е в избори

13874

2

emanuilis

22.01 2020 в 17:48

p.s. ако няма такава графа, #МаяМа и #НямаТакъвЧалгар могат да претендират за „лице" на протестния вот. Помня как в избирателната секция настойчиво ми набутваха бюлетина за „Референдума", въпреки отказа ми да я взема...

13874

1

emanuilis

22.01 2020 в 17:41

#МаяМа, т.е. без коментар относно тази карикатура на „общественик".

Иначе, задължително и електронно гласуване за всички.

Разбира се, да има графа „не предпочитам НИТО ЕДИН от посочените".