Магистратът, намерил плик с патрон в бюрото си, бил с охрана повече от година

OFFNews 07 април 2022 в 10:57 3268 2

Снимка БТА

Магистратът, който намери запечатан плик с патрон и изрезки от вестници, е бил с охрана повече от година, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя допълни, че прокуратурата ще информира Европейския парламент, Европейската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори и дипломатите, акредитирани у нас, за случая.

През последните месеци спецпрокурорът многократно е посещавал болницата, за която се намеква в писмото.

Според Милева целта е магистратите да се страхуват да изпълняват своите задължения.

"Скандално е, че това е случва в държава, която е член на ЕС. Висш магистрат да бъде заплашван по този начин. Не е нормално прокурор да намери такава заплаха в бюрото си в сградата на Специализираната прокуратура, която е охранявана от Министерството на правосъдието", посочи говорителят.

Тя напомни, че основната мисия на магистратите е да се борят с престъпността и да защитават българските граждани от посегателства, "а не нашите колеги и техните близки да са подложени на системи и заплахи".

"В Римската харта и становище на европейските прокурори са установени основните принципи и насоки, свързани с устройството на прокуратурата в едно демократично общество. В тях пише, че прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземането на техните решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск и вмешателство", допълни Милева.

Сийка Милева запита как държавата ще гарантира, че утре това няма да се случи с други колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре дотук.

"Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние за обществото, а не да се притеснявам от медийни атаки, заплахи и репресии? Доживяхме наши колеги да извършват огледи в служебните ни кабинети и да разпитват пострадали колеги, чийто живот е поставен под заплаха", допълни говорителят на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

07.04 2022 в 11:38

Който го е страх от мечки, не ходи в гората.....

А Сийка е карикатура на говорител, на който и да е...

6145

1

kokoten

07.04 2022 в 11:33

Трябва да се случи нещо много простичко-Каскета трябва да си подаде оставката....и да се промени "съветската" организация на прокуратурата...и не на последно място,да се подменят говорителите на Прокуратурата(те освен за е*ане,за друго не стават)...