Лозан Панов се връща във ВАС

OFFNews 04 февруари 2022 в 12:59 2029 0

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се връща във Върховния административен съд след края на мандата му на 10 февруари, съобщи „Лекс“. 

Новоизбраният шеф на ВКС Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност. 

В четвъртък Панов е подал заявление до Съдийската колегия, с което иска след края на мандата си да бъде преназначен във ВАС. Във вторник Съдийската колегия трябва да разгледа заявлението на Панов. 

До 2015 г. той беше съдия във Върховния административен съд. Започнал е работа в съдебната система през 1998 г. като младши съдия в Софийския градски съд, след това става съдия в Софийския районен съд и в СГС, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. През 2012 г. е повишен във ВАС. 

Лозан Панов е вторият председател на върховен съд, който ще работи във ВАС. Първият беше Георги Колев, който 7 години беше шеф на ВАС, а след това края на мандата си, беше преназначен във ВАС и оглави Второ отделение в съда.

Все още няма яснота в кое отделение ще работи Панов. Преди да бъде избран за председател на ВКС, той беше съдия в Седмо отделение, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите.

По време на своя мандат като ръководител на ВКС, Панов беше и кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!