Липсата на кворум провали заседанието на Съдийската колегия по казуса с Нотариуса

Даниела Добрева 04 юни 2024 в 10:55 1382 0

Мартин Божанов-Нотариуса

Снимка Интернет

Мартин Божанов-Нотариуса

Липсата на кворум провали заседанието на Съдийската колегия, която трябваше да разгледа доклада на временната комисия за изясняване на фактите около групата на Мартин Божанов-Нотариуса. Освен това кадровиците трябваше да назначат 40 нови съдии, класирани в конкурса за районните съдилища.

Всичко остава за 11 юни, когато ще е следващото заседание на колегията.

Временната комисия за Нотариуса бе създадена пред февруари и в нея влязоха председателите на ВКС Галина Захарова и на ВАС Георги Чолаков и още петима членове на колегията.

Срокът за действие на органа от три месеца изтече на 20 май и се очакваше днес да бъде удължен. Той трябваше да разгледа съдебните дела, свързани с групата на Божанов, да бъде изискана информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и пр. Трябваше да се изслушат хора във връзка с известни обстоятелства за дейността на Божанов и сие. Накрая информацията трябва да се обобщи. 

Подобна комисия бе създадена и в Народното събрание. Там трябваше да бъдат изслушани бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров и сегашния и. ф. Борислав Сарафов, но те отказаха.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх