Лихвари се маскирали на земеделци в Павликени, задържаха ги с монети и злато за около милион лева

OFFNews 11 ноември 2019 в 14:43 2467 0

Организираната престъпна група е задържана на територията на Павликени в хода на специализирана операция на служители на ГДБОП, осъществена в петък под наблюдението на Специализираната прокуратура, съобщи Димитър Петров, шеф на спецобвинението. 

Той уточни, че групата е действала около пет години и е била добре организирана. Тримата задържани са се занимавали с легален бизнес - земеделие, което им е помагало да изпират пари от незаконната си дейност.

В рамките на извършените процесуално – следствени действия са иззети множество тефтери с изписани имена на длъжници, над 1 800 юбилейни монети, ценни метали, предимно златни, като по първоначални данни тяхната стойност се оценява на около милион лева. 

Над 20 души са пострадали от престъпната дейност на групата, част от тях са свидетелствали, други са притеснени да говорят, тъй като задържаните са добре известни на територията на Павликени. Продължава работата по издирването и на други жертви. 

Заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Любомир Янев обясни, че работата по разкриването на организираната група е започнала в края на миналата година и след събраните данни и доклад в Специализираната прокуратура, през май т.г. по случая е било образувано досъдебно производство. И тримата задържани са с богато криминално минало – за кражби, грабежи, лихварство, заплахи. Двама от тях са излежавали и присъди.

Специализираният наказателен съд им определи мярката им за неотклонение „задържане под стража“, допълни административният ръководител на Специализираната прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков