Лекар получи 2 г. условно заради смъртта на дете

OFFNews Последна промяна на 19 март 2018 в 20:35 10277 3

Лекар получи окончателна присъда от 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок заради смъртта на дете. 

Михаил Маджунов няма да има право да упражнява лекарска професия за срок от две години. 

Решението по процеса за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева след операция от сливици е на Върховния касационен съд. Съдът намали наложената присъда от Софийския градски съд, потвърдена от апелативния съд, от 2 години и 6 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок и отнемане на лекарските права за 2 години и 6 месеца. 

Случаят е от 2010 г. Маджунов е признат за виновен за това, че е причинил смъртта на 4-годишната Гергана поради немарливо изпълнение на служебни задължения. По делото бяха осъдени и други двама лекари - Юлиян Рангачев и Иглика Станчева, които получиха 6-месечна условна присъда. 

Маджунов не е изискал определяне на кръвната група на детето преди операция за отстраняване на сливици, с след това при извършен преглед след получен кръвоизлив не е поставил адекватна диагноза, не е назначил правилното лечение и изписал детето от болницата. 

ВКС се е съгласил с жалбата на Маджунов във връзка с обвинението, че не е определил кръвната група на детето преди операцията. Според магистратите той безспорно е трябвало да я определи, но това, че не го е направил, няма връзка със смъртта на детето. 

Тримата лекари бяха осъдени и да платят обезщетение на бащата на Гергана Илиева в размер на 100 хил. лв. за причинени неимуществени вреди от престъплението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7823

3

kokoten

20.03 2018 в 09:55

....о-о-о,появиха се разбирачите....тъпаци,затова се викат вещи лица и въз основа на техните знания,съдилищата определят присъдите,останалото е просто емоция на некомпетентните....