КЗД се заема със Слави Трифонов заради 'Песен за Лена'

OFFNews 03 ноември 2023 в 14:29 5700 0

Трифонов

Снимка БГНЕС

Слави Трифонов

Първото заседание в производството за дискриминация срещу лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и фирмата му "Седем-осми" АД е насрочено за следващата седмица, съобщи "Сега" с позоваване на регистъра на Комисията за защита от дискриминация.

Жалбата е по повод "Песен за Лена", пусната в социалните мрежи и партийната тв "7/8" през февруари. Главен герой в нея е бившият началник на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова. 

Жалбата в КЗД обаче не е подадена от Бориславова, а от юриста Геновева Тишева, която кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация "Български център за джендър изследвания".

За производството пред КЗД първи съобщи самият Трифонов в подкаста на рапъра Йонислав Йотов-Тото. Според него сценаристите са направили песента, той е чувал само първия куплет и няма "представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят".

Преди комисията да насрочи процедурата в открито заседание, тя минава през фаза "проучване", по време на която се събират писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти. КЗД може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания, ако установи нарушения.

Междувременно Бориславова заведе гражданско дело за обезщетение срещу "Седем-осми" АД заради въпросната песен. В иска си за 40 000 лв. тя обяснява колко засегната и разстроена е била от песента, в която има обидни, грозни и вулгарни думи. Бориславова се закани да има и още искове, но до момента не е известно да са факт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!