КС пусна разпоредбите, с които машините за вота се превърнаха в принтери

OFFNews 07 декември 2023 в 17:43 2727 0

съд

Снимка Архив

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на 71 депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България" да бъдат обявени в разрез с основния закон разпоредби в Изборния кодекс, приети в края на 2022 г., които превърнаха машините за гласуване в обикновени принтери. 

Решението е взето единодушно днес от всички 10 присъстващи конституционни съдии. 

Народните представители атакуваха няколко члена в кодекса, първият от които е 212, ал. 5. В него е записано, че "Машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления по чл. 16, ал. 1 или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели, както и в случаите, в които няма лице, на което Централната избирателна комисия е възложила дейности по техническото осигуряване и поддръжка на техническото устройство за гласуване, владеещо български език, което да инсталира и поддържа техническите устройства за машинно гласуване."

КС обаче отменя "както и в случаите, в които няма лице, на което Централната избирателна комисия е възложила дейности по техническото осигуряване и поддръжка на техническото устройство за гласуване, владеещо български език, което да инсталира и поддържа техническите устройства за машинно гласуване".

Друг атакуван член на ИК е 213б, ал. 1: "Централната избирателна комисия, подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код и документацията на системата за електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, на лица, посочени от партиите и коалициите, получили над четири на сто от действителните гласове на последните проведени парламентарни избори. Всяка от партиите и коалициите може да посочи не повече от три лица".

Според конституционалистите не е противоконституционен текстът "получили над четири на сто от действителните гласове на последните проведени парламентарни избори".

Все още не са ясни мотивите за решението.

Искането на депутатите от ПП-ДБ бе внесено в Конституционния съд на 27 януари. Тогава Никола Минчев от ПП обясни, че се оспорва пред КС въвеждането на избор пред част от гражданите как да гласуват – с хартиена бюлетина или с въведената "бюлетина, отпечатана на машина". Той посочи, че този избор стои само пред част от избирателите, за друга, тези в секциите с под 300 избиратели, те нямат право на избор. По думите му това е "неравнопоставено третиране на българските граждани". Минчев бе категоричен, че с последните промени в кодекса хартиената коалиция е обезсмислила машинното гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика