КС отказа да отмени изискването за явяване до три пъти на изпита за юридическа способност

Даниела Добрева 04 юни 2024 в 16:19 1668 3

КС

Снимка Архив

КС

Конституционният съд единодушно отхвърли с гласовете на 11 съдии искането на бившия омбудсман Диана Ковачева да обяви в разрез с основния закон изискването в Закона за съдебната власт за явяване до три пъти на изпита за юридическа способност.

Мотивите на конституционните съдии все още не са публикувани.

Според бившия обществен защитник ограниченията за броя на явяванията влиза в колизия с основното право на свободен избор и на упражняване на професия съгласно Хартата на ЕС, както и на гарантираните от Конституцията на България право на труд, на свободен избор на професия и на място на работа.

В искането до КС от м.г. Ковачева посочваше, че законът не дава отговор на въпроса какво се случва, когато стажант-юристът премине този праг и не издържи три пъти изпита за правоспособност.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    3724

    3

    GB

    04.06 2024 в 22:48

    И да допълня...

    И аз искам да работя в един съд - професията ми харесва, мястото ме устройва чудесно, заплащането е супер и все расте, ли расте.

    Нали имам правата да работя, и то каквото и където си поискам?!

    Та така...

    3724

    2

    GB

    04.06 2024 в 22:43


    Щом кадърният юрист не успее от няколко пъти, то резонен е въпросът колко кадърен е или, дори, кадърен ли е за професията изобщо.

    Как такъв юрист ще следи непрекъснатите промени в законите, за да е добър в работата си?!

    Или, това няма значение в съдебната сфера, както, всъщност, непрекъснато виждаме всички?!

    И не, не е лишаване от права, а изискване за способност да си върши прекрасно работата след придобиване на правоспособност.

    Нали бихме искали дори един стругар не да има диплома от професионално училище, а да има съответен разряд за съответната позиция?!



    1005

    1

    craghack

    04.06 2024 в 16:30

    Омбудсмана е прав. Защо да не може да се явиш и 30 пъти? От изпитващите зависи дали ще го издържиш или не. Това са абсурдни ограничения.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх