КС отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

OFFNews 13 март 2018 в 16:10 10363 0

Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018 г.

Според КС при приемането на бюджета не е имало нарушение на Конституцията, съобщи news.lex.bg. 

Делото беше образувано по искане на 66 депутати от БСП. Те обявиха, че един от текстовете е гласуван три пъти, което е в разрез с основния закон. Става въпрос за чл. 6, aл. 1, paздeл II, т. 1.2. "Субсидии и други текущи трансфери", който засяга бюджета на Министерския съвет.

В проекта за бюджета по това перо бяха предвидени 5 млн. лева. Депутатът от БСП Васил Антонов обаче предложи допълнителни 1,130 млн. лева, които да отидат за храм-паметника "Александър Невски" и Зографския манастир.

Предложението беше прието на първо четене. При второто четене предложението беше прието, а след това отново прието при прегласуване с още по-голямо мнозинство. При гласуването на целия чл. 6, в който е включено предложението на Антонов, обаче той не беше приет. Последва искане за прегласуване, което беше отложено за следващия ден, когато чл. 6 отново не събра достатъчно гласове. 

При последното гласуване беше приет първоначалният вариант. 

Според БСП това значи, че на практика конкретната разпоредба от закона за бюджета е гласувана три пъти.

Конституционните съдии обаче не приемат това виждане. Аргументите им ще станат известни по-късно, когато бъде публикувано решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews