КС образува дело за отмяната на възможността за брак между непълнолетни

Йорданка Веселинова 01 февруари 2024 в 11:22 2043 0

Снимка Александра Маркарян

Конституционният съд образува дело за противоконституционност на поправките в Семейния кодекс от края на миналата година, с които отпадна възможността непълнолетни да сключат брак със съгласие на родителите.

Делото е образувано вчера по искане на Софийския районен съд за установяване на противоконституционност на разпоредбата на § 1 от Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс.

Според приетите от НС миналата изменения се отменя напълно възможността за сключване на брак от непълнолетни. 

Сега съдът е сезирал КС с искане тази поправка да отпадне и отново да може да се сключва граждански брак, ако родителите на непълнолетните са съгласни. Мотивът е, че поправката нарушава правата на гражданите и по-специално правото на личен живот, както и  чл. 47, ал. 1 от Конституцията, който предвижда, че "отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата". Делото е заради отворено дело с искане да се разреши на 16-годишно момиче да се омъжи за 20-годишен мъж. Двамата живеят заедно, а през ноември 2023 г. им се ражда дъщеря. Делото по искането ѝ е образувано на 17 ноември 2023 г., а първото заседание е насрочено за 30 януари 2024 година.

Възможността съд да сезира КС е нова - тя бе въведена след промените в Конституцията от 20 декември 2023 г. Именно това е първото дело, образуване по искане на съд.

Докладчик по делото е Павлина Панова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!