КПКОНПИ проверява общината в Стара Загора след сигнали за подкуп при обществени поръчки

Проверката е за доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт

OFFNews 29 ноември 2021 в 14:02 2042 0

Комисията за противодействие на корупцията проверява общината в Стара Загора за злоупотреби и облагодетелстване на длъжностни лица при две обществени поръчки. 

От КПКОНПИ съобщават, че е получен сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси /висок енергиен клас/ за 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, заедно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции за 49 103 999 лева. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка с извършени начални плащания.

Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител.

Оттам допълват, че действията на общината в Стара Загора са сходни като при проверката на Комисията във Варна

"Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка във Варна за 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в Стара Загора за над 84 милиона лева", съобщават от антикорупционната комисия.

Проверките са за доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. До момента в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник – кмет и от кмета на общината Иван Портних.

Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие.

Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови