КПКОНПИ проверява министъра на образованието за конфликт на интереси по публикации

OFFNews 17 юни 2020 в 13:09 6322 2

Красимир Вълчев и Димитър Маргаритов

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) образува производство за конфликт на интереси по публикации на агенция ПИК, касаещи министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Решението за образуване на производството е взето днес, 17 юни, на заседание на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, откъдето бе изпратено и съобщение за него до медиите. Председател на КПКОНПИ е Сотир Цацаров, главен прокурор в периода 2012-2019 г.

В съобщението се казва:

"Според публикациите (бел. ред. на ПИК от 12-и и 14 юни) изпълнителният директор на фондация „Просвета“ Мария Карабельова–Маргаритова е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Твърди се, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11. клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката. Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД".

КПКОНПИ напомня, че съгласно закона конфликт на интереси възниква, когато човек, заемащ публична длъжност има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Тепърва комисията ще изиска и получи необходимата информация и документи. Ще се произнесе с решение до два месеца. Срокът може да бъде удължен веднъж с 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ не са окончателни. Те подлежат на обжалване или протест по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Влизане в сила на решението е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

"За лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред", подчертават от антикорупционната комисия.

Реакции

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще съдейства на проверката за изясняване на всички факти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката по повод образуваното производство. Същата позиция изразиха и от Комисията за защита на потребителите. Председателят ѝ Димитър Маргаритов е удовлетворен от започването на проверка и че КЗП ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ в хода ѝ, съобщават от КЗП и допълват: "Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството".

Второ производство

Днес КПКОНПИ е взела решение за образуването на още едно производство. То пак е по медийна публикация. Става въпрос за репортаж на Нова тв. В предаването ѝ „Разследване“, излъчено на 14 юни 2020 г., са изнесени данни за извършени нарушения на закона от кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов. Твърденията са за това, че през 2016 г. кметът сключва договор за доставка на горива и смазочни материали чрез „пряко договаряне без обявление“ с „Петро 2016“ ЕООД, като фирмата е създадена дни преди решението за възлагане на поръчката. Посочва се, че управителят на „Петро 2016“ ЕООД - Пламен Михайлов, е подписал пълномощно на син на кмета за разпореждане с парите в сметката на фирмата. Според репортажа, синът на Холянов е и работодател на Михайлов, а горивото, което „Петро 2016“ ЕООД ще доставя на Община Ракитово, се съхранява в резервоар на бензиностанция, собственост на този кметски син. Отделно от това се твърди, че кметът Холянов сключва договори за дърводобив и дървопреработване с фирми на своите синове.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  20699

  2

  Новак

  18.06 2020 в 10:15

  Май вождът не дава някой да го засенчва. Чуха се няколко добри думи за образованието, къде верни къде не, и хиените бързо си намериха жертва. Сега ще го зараснасят по съдилища, ще се отчетат, че са хванали корупцията по високите етажи (за парите на Божков няма да говорят) и най-накрая всичко ще затихне. Схемата е използвана за пръв път при министър Нанев - тогава Боко облъчваше мат’ряла, че е безкомпромисен. Дъвкаха го за ваксините за свински грип, след това го оправдаха и дебилите се успокоиха, че живеят в правова държава.

  11671

  1

  безпартийна

  17.06 2020 в 18:09

  Един свестен министър имаше това правителство и ето, че го погнаха.
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите