КПКОНПИ предлага: Проверка на криптовалута и скъпоценни камъни за висшите чиновници

Ще се декларират и протоколните подаръци

OFFNews 31 януари 2022 в 15:37 3213 2

КПКОНПИ изпълни желанието на депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията при изслушването на шефа й в оставка Сотир Цацаров и изпрати своите виждания за промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Според съобщението на КПКОНПИ проектът има изцяло експертен характер и е изготвен от работна група, назначена със заповед на председателя на комисията още в началото на 2020 г. За продължителен период от време работната група е анализирала натрупания до момента професионален опит, както и проявените проблеми в непосредствената работа по приложението на действащия закон. Ползван е опит от законодателство с такъв предмет на други страни, с чиито антикорупционни органи КПКОНПИ има подписани меморандуми за сътрудничество, се разбира още от съобщението.

Новите положения са свързани с това, че е прецизиран максимално кръгът на лицата, определени от закона като заемащи висши публични длъжности. Засилва се парламентарния контрол като на всеки три месеца съответната комисия в НС ще изслушва членовете на КПКОНПИ. 

За първи път се въвежда задължение на лицата, заемащи висши публични длъжности, да декларират притежаваната от тях виртуална валута (криптовалута), както и инвестиционни благородни метали и скъпоценни камъни. Засилват се мерките за защита на хората, които подават сигнали за корупция и конфликт на интереси.

Друг любопитен елемент от предложенията е, че се предлага да се декларират "протоколните подаръци", които получават висшите чиновници по време на работата си. Предлага се още министрите на финансите и на правосъдието и комисията да приемат съвместни актове – методики за извършване на имуществени проверки и за установяване на несъответствие в имуществото на проверяваните лица.

Проверяваният период се намалява от 10 г. на 5 г. назад, а размерът на значителното несъответствие, при установяването на което започна производство по отнемане, се увеличава от 150 000 лв. на 300 000 лв. Предвижда се и преминаване на дирекция „Противодействие на корупцията“ от КПКОНПИ в ДАНС, което налага и съответни изменения в НПК и ЗДАНС. По този начин се връща положението в закона отпреди 2018 г., когато тези правомощия се изпълняваха от служители на държавната агенция.

Предлага се и възстановяване на законодателната уредба от 2013 г., при която право да разследват корупционни престъпления имат и разследващи агенти от ДАНС.

Съзнателно в законопроекта не се предлагат изменения в състава и в начина на избор на комисията – това решение е изцяло в правомощията на народните представители, отбелязват от КПКОНПИ.

Експертният проект на ЗИДЗПКОНПИ е изпратен и на президента, на председателите на парламентарните групи, на председателя на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, на министър-председателя, на министрите на вътрешните работи и на правосъдието, както и на председателя на ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

1

Бабатунде

31.01 2022 в 15:46

Как по-точно ще разберет дали Х адрес е на Х лице?
Ако не е в wallet, който изисква KYC проверка, ще хванете криптото за сатошито ...

Впрочем ако заемаш висша длъжност, повечето wallet–и, които ти искат KYC, не те приемат за клиент. Ама ако мозъка ви беше 1/3 от сланините, можеше и да се сетите...