Нинова окончателно загуби делото за клевета по казуса 'Техноимпекс' срещу Десислава Атанасова

OFFNews 29 ноември 2022 в 13:52 3819 1

Нинова

Снимка БГНЕС

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова загуби окончателно делото за клевета по казуса с приватизацията на "Техноимпекс" ЕАД срещу председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и ще трябва да плати на Атанасова 2400 лв., както и 1716 лв. на ГЕРБ за разноски за адвокатски услуги по делото, постанови Върховният касационен съд.

Делото бе заведено през 2017 г., като Нинова претендираше за обезщетение от 30 000 лв. за нанесени неимуществени вреди от твърденията на Атанасова. 

Първо Софийският градски съд, а после и апелативният отхвърлиха искането на социалист №1 и така делото стигна до ВКС.  

На 16 ноември 2017 г. в интервю пред бТВ Десислава Атанасова казва, че "поведението на Нинова е истерично, защото се говори за приватизация и промяна в Конституцията". Четиринадесет дни по-късно, отново пред бТВ, Атанасова отбелязва: "Не е вярно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е проверявана от трима главни прокурори за сделката за "Техноимпекс", както тя твърди; всъщност никой не я е проверявал"…"Нинова много често злоупотребява и твърденията й не са приятел на истината. Тя се страхува от темата за приватизацията".

Атанасова при различни интервюта нарича Нинова "госпожа Импекс", "приватизаторката", "Госпожа Страхливка". Освен това пише във фейсбук следното: "Сделката за "Техноимпекс 98", по която Корнелия Нинова е основен играч с 33% участие, е анатемосана от БСП още през 2001 г., само три години след приватизацията на скандалното дружество на 11 юни 2001 г. Висшият съвет на БСП тържествено раздава на журналистите своята книга "Корупцията - основен елемент в управлението на СДС: юни 1997-април 2001 година". Тя е посветена на "синята" приватизация по време на управлението на ОДС. При представянето на "корупционната книга" говорителят на БСП М. Ч. обяснява, че поне половината от "сините" приватизационни сделки са съмнителни. Социалистическата партия твърди, че РМД-приватизацията е овладяване на предприятията чрез мажоритарно участие от "партийни парашутисти" и "братовчеди". Схемата с РМД-тата е описана изцяло в корупционен аспект - там е и "Техноимпекс-98", и приватизаторката!"

Главният прокурор представя писмо, че от момента на сключване на договора за приватизация на 13.01.1999 г. са изтекли почти 18 г., през които не са подавани сигнали, не са извършвани проверки и не е образувано досъдебно производство за въпросната сделка. Изрично е подчертано, че не са установени преписки или досъдебни производства, касаещи придобиване на акции от "Техноимпекс-98" АД от страна на Нинова.

При отхвърляне на иска САС напомня, че свободата на словото е уредено в Конституцията, но тя не е абсолютна. Съдът дава и разяснения кои твърдения са клеветнически и оценъчни. Но в крайна сметка отсъжда, че "не е противоправно изказването на мнения с негативна оценка, засягащи конкретно лице, когато името му се коментира във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие".

Върховните съдии напомнят, че и Нинова, и Атанасова се занимават с политика и са публично известни фигури. Те са политически опоненти и в рамките на обичайните политически сблъсъци е размяната на реплики, съдържащи негативни оценъчни съждения за политическия противник.

По отношение на претенцията на лидера на БСП към ГЕРБ върховният съд е приел, че няма доказателства юридическото лице да е възлагало на Атанасова да прави описаните в исковата молба изявления и с тях да ангажира самата партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови