Конфискуват колекцията на Васил Божков, ако се окаже незаконна

6778 предмета са културно наследство, обяви прокуратурата

OFFNews 06 октомври 2020 в 13:20 4445 2

Колекцията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков ще бъде обявена за публична държавна собственост, ако международна експертиза докаже незаконния й произход, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя обясни, че експертизата вече е заръчана на чужди специалисти.

Разследващите са открили 6778 артефакта с белези на културно наследство в офисите на "Нове холдинг". Но едва 212 от тях са регистрирани. 6566 са незаконно придобити и държани от Божков. Те се съхраняват в нарушение на всякакви международни стандарти. Върху тях са намерени дори бележки къде в България са открити, което навежда прокуратурата на мисълта, че са били изровени от иманяри.

Вещите са предадени за съхранение на Художествената галерия, Министерството на културата и НИМ. Всеки протокол за вещите е предявен и подписан от служители на фондацията и на поемните лица.

Възложена е експертиза на международни експерти, които да направят реална оценка, тъй като държавното обвинение е установило, че оценката на голяма част от колекцията на Божков нарочно е била занижена.

Няколко минути след пресконференцията на Сийка Милева дойде и реакцията на самия бизнесмен. 

"В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания.

Днес, в поредно нарушение на българските и международните закони, обявиха, че щели да национализират колекцията в полза на държавата. Ако приемем, че Шиши и Гешев са държавата, това означава, че държавата иска да лиши българския народ от колекцията заради лични ползи.

Само талибаните грабят музеи. Талибаните, които в момента се разпореждат с България", написа Васил Божков във фейсбук.

Към публикацията на Божков са прикачени и две снимки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови