Комисията на Цацаров дава на прокуратурата данни за корупция в община Варна

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2021 в 11:43 2386 2

КПКОНПИ изпраща материалите от проверката на обществена поръчка в Община Варна на прокуратурата, има данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. 

Това съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ. Действията на Комисията са по сигнал относно процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях. 

На 18 ноември 2021 г. служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха действия на място в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината. 

Впоследствие в хода на проверката бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество. 

Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Lyubo

01.12 2021 в 13:26

Ха-ха, Потника май го загази !
Че тъй като е по оперативна програма на ЕС май ще е подведомствено на Кьовеши !
Да видим какво ще стане със заарския кмет. И там има стщата проверка !!!

10829

1

случайно прочетох

01.12 2021 в 13:14

Да проверят и КЗК!