Кметовете на 5 града подписаха общински пакт за борба с корупцията

Според правосъдния министър Атанас Славов превенцията, а не санкциите е водеща

OFFNews 12 февруари 2024 в 15:42 1506 1

Славов

Снимка МП

Атанас Славов

Кметовете на Пловдив, Хасково, Видин, Габрово и Добрич подписаха общински пакт за борба с корупцията на събитие, организирано от Международния републикански институт.

"Добрите системи за превенция на корупцията работят, преди да се стигне до санкция. Налагането на санкцията е провал на системата за борба с корупцията, а не успех", каза правосъдният министър Атанас Славов в началото на втората национална конференция "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво".

Той допълни, че много често дебатът се изкривява, защото се акцентира върху санкциите, а не върху превенцията, която съдържа няколко ключови елемента - ясно и непротиворечиво законодателство; публични процедури за назначаване, за обществени поръчки, за изразходване на публични ресурси, както и работещи механизми за отчетност и контрол.

По думите на министър Славов от особена важност е и Законът за противодействие на корупцията, който гарантира прозрачност на имуществото на всеки, упражняващ публична власт, превенция на конфликт на интереси и ефективно разследване на корупционни престъпления. Ключови са и звената, които разследват нарушенията в местната власт, и ефективните разследвания, които полицията и прокуратурата трябва да осигурят в случаите на корупционно поведение.

"Тема, по която работим на национално ниво и се надявам да видим резултати още през тази година, е регулирането на лобирането и на всички дейности, свързани с него", посочи министърът и допълни, че най-важното е да се прилагат принципите на доброто управление.

"Защото само тогава противодействието на корупцията няма да е част от политическата риторика, а ще е реалност за българските граждани", отбеляза Славов.

Регионалният директор за Европа на Международния републикански институт Пол Маккарти посочи, че корупцията може да изкриви демокрацията. Общините са най-близко до живота на хората. Те предоставят услуги - от почистване до образование. Именно заради това връзката между борбата с корупцията и местната власт е от ключово значение за демокрацията.

Заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез заяви в обръщението си, че ежедневно трябва да се работи за изграждане на тясно доверие между местната власт и гражданите. Тя определи подписването на общинския пакт за борба с корупцията днес като символ на ангажимента да се стимулира прозрачност и интегритет, като се започне от най-високо общинско ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика