Кметът на район Северен в Пловдив остава в ареста

OFFNews 02 юни 2019 в 17:59 2211 0

Ральо Ралев.

Специализираният наказателен съд оставив ареста кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев, който е разследван за подкуп.

Бизнесменът Иван Делевски, сочен като съучастник на Ралев, беше пуснат под парична гаранция от 60 хиляди лева.

Мотивите на магистратите са, че са събрани достатъчно доказателства, както и че е налице опасност обвиняемият да извърши повторно престъпление, ако бъде пуснат на свобода.

Според свидетелските показания районният кмет е поискал подкуп в размер на 60 хиляди лева, за да одобри строителен проект.

Вторият обвиняем – приятелят на Ралев Иван Делевски, бе пуснат на свобода под парична гаранция. Според съдията неговата роля в схемата е второстепенна и той не е основният инициатор, въпреки че според свидетели в автомобила му е бил открит подкуп, съобщи БНР.

От държавното обвинение изразиха недоволство, че съучастникът на Ралев не е задържан под стража. Прокурор Венцислав Фердинандов заяви, че мярката ще бъде протестирана.

Адвокатите на двамата обвиняеми не се съгласиха с аргументите на прокуратурата и поискаха по-лека мярка за неотклонение. Те изтъкнаха тежкото здравословно състояние на районния кмет.

Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва в 3-дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Вчера подробности за схемата, чието разплитане е започнало след жалба при премиера Борисов този януари, даде заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„Провежда се среща между строителя през още едно лице, където кметът казва, че него го няма в цялата схема... Хубаво си пие ракията с някои други хора, но не и с него. И от тука нататък почва да се развива по-така динамично ситуацията – провеждат се разговори с различни хора от общината, в различни формати. Това, което му се казва на него от различни лица (източник от общината, не директно от кмета), да му решат проблема срещу определено заплащане. Оттука пак, типично наша схема – сумата е 60 000 лв., за да може да бъде одобрен проектът. И човекът разбира, че няма да си реализира проекта. След това се принуждава да си спасява инвестиционните намерения, попадайки при министър-председателя. И оттук вече се развиват наказателно-правните последици на този аспект“, разясни Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови