Кьовеши проверява ОП Околна среда по сигнал на бивш екоминистър

OFFNews 09 юли 2021 в 15:34 3404 0

Европейската специализирана прокуратура, оглавявана от румънката Лаура Кьовеши, проверява Оперативна програма "Околна среда", обяви служебният министър на екологията Асен Личев.

Проверката е предприета след писмо на предшественика му в ековедомството Емил Димитров-Ревизоро, с което той изпраща ОПОС на прокуратурата, като преди това са раздадени 200% ДМС-та на работещите там, допълни Личев.

"Оказа се, че първата работа на Европейската прокуратура в България е свързана с МОСВ и лошото управление на ОПОС", коментира Личев.

Служебният министър даде данни за начина, по който са харчени парите от Европа за ВиК сектора. От думите му се разбра, че над 4,6 милиарда са дадени за него, като парите са били предназначени за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби.

"Виждате какъв е ефектът от тези пари, особено по отношение на намаляването на водните загуби", посочи Личев.

Той даде и примери за неравномерното разпределение на средствата. В Бургас са отишли 600 млн. лв., а в Монтана скромните 63 млн. лв. за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби. 

На 22 юни Асен Личев обяви, че не може да открие директорката на ОПОС повече от 40 дни, за да я уволни. 

Екоминистърът обяви още, че е събрал Националния съвет за биологично разнообразие, чийто мандат вече е изтекъл. Разгледани били 44 стари и 3 нови заповеди. Новите са за Ропотамо, плаж Шкорпиловци и Галата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews